Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the simple-lightbox domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6121
Jak to z chlebem w 3e było | Moja Siódemka 🇵🇱🇬🇧🏀🏐

Jak to z chlebem w 3e było

Za oknami szaro, buro i wietrznie. W takim to jesiennym tygodniu, uczniowie klasy 3e zajmowali się rozpracowywaniem zbóż i produktów z nich pochodzących. Jednym z nich jest chleb nasz powszedni. Planowałam wyjść z dziećmi do piekarni, ale nie udało się tego projektu zrealizować.
Wobec powyższego – chleb przyszedł do nas. W czwartek uczniowie poznali proces wypiekania chleba dawniej i dzisiaj. Obejrzeli pracę piekarzy. Zapoznali się z produkcją zakwasu. I nadszedł nareszcie najważniejszy moment dnia – przygotowanie własnego, samodzielnie wymieszanego zakwasu chlebowego. To zakwas z mąki żytniej, pełnoziarnistej. Dzieci dowiedziały się, że wyrażenie „pełnoziarnisty” oznacza, iż ziarno jest czyste, ale nienaruszone. I w tej postaci rozciera się je na mąkę.
Ustaliliśmy proporcje wody i mąki, wymieszaliśmy składniki i tak przygotowany w miskach zakwas, przełożyliśmy do słoików, aby bezpiecznie przetransportować go do domu. Uczniowie wiedzą, że należy nakryć słoik przewiewną tkaniną, aby miał dostęp powietrza i „dokarmiać” przez 5-6 dni.
Chętni, z pomocą rodziców, mogą pokusić się o upieczenie własnego, zdrowego i pysznego chleba! Myślę, że wiedza o chlebie pozostanie na długo w pamięci dzieci:).

Adriana Maćkowiak – wychowawczyni

Opublikowano: 07.10.2017

Szkoła Podstawowa numer 7 w Poznaniu