Zdrowy styl życia, zdrowe żywienie, czyli jak dbać o zdrowie.
Warsztaty z edukacji zdrowotnej przeprowadzone przez Martynę i Natalię, studentki kierunku Dietetyka WSZUiE w Poznaniu wśród uczniów Szkoły Podstawowej nr 7 w Poznaniu.
W ramach działalności prozdrowotnej zaprosiłam studentki Wyższej Szkoły Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu (kierunku Dietetyka), które przeprowadziły warsztaty pt. „Smakuj zdrowie.
Martyna i Natalia przybliżyły uczennicom klasy 8c i uczniom klasy 6a elementy edukacji żywieniowej, zarówno w zakresie zaleceń zdrowego żywienia, kształtowania właściwych nawyków żywieniowych, walorów i zasadności zdrowego śniadania, jak i zwiększenia świadomości dotyczącej wpływu aktywności fizycznej i żywienia na zdrowie.
Uczestnicy warsztatów uzyskali niezbędną wiedzę dotyczącą przede wszystkim zbilansowanej diety, dobranej indywidualnie do upodobań żywieniowych każdego ucznia oraz promocji zasad aktywnego stylu życia.
Prawidłowe żywienie jest warunkiem zdrowego rozwoju fizycznego i umysłowego, a także wzmacnia odporność organizmu. Zdrowa dieta to zarówno prawidłowo przygotowane śniadanie, dobrze skomponowany obiad, jak i odpowiednio dobrane przekąski, po które uczniowie sięgają w różnych sytuacjach i o różnych porach dnia.
Celem Szkolnego Programu Wiedzieć więcej jeść zdrowiej żyć dłużej jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania nawyków zdrowotnych wśród uczniów. Niezwykle ważne jest kształtowanie już od najmłodszych lat przyzwyczajeń, które wpływają na stan naszego zdrowia.
W imieniu uczniów Siódemki dziękuję Studentkom za cenne wskazówki przekazane naszym uczniom oraz za stworzenie niezwykle miłej atmosfery podczas warsztatów.
Grażyna Szmyt



