Informacja przekazywana przez firmę kateringową obsługująca SP7
Dzień dobry.
Kończymy wakacje. Mamy nadzieję, że każde dziecko wraca do szkoły wypoczęte, uśmiechnięte i stęsknione za swoimi koleżankami, kolegami, nauczycielkami i nauczycielami. I oczywiście za obiadkami w stołówce 🙂
Zaczynamy nowy rok szkolny.
Proszę o uaktualnienie klasy, do której chodzą dzieci oraz pobranie ze strony (lub ze stołówki) deklaracji na obiad.
Proszę o oddanie deklaracji do stołówki szkolnej.
Widzę na stronie, że jeszcze nie są uaktualnione klasy. Mam nadzieją, że do 1.09 będzie to już gotowe.
Podczas rozpoczęcia roku szkolnego będzie można też zapisać dzieci na obiady bezpośrednio w stołówce szkolnej, jeśli ktoś nie chce lub nie może korzystać z aplikacji.
W tym roku szkolnym gotować będą nasze dwie panie. Dobrze znana dzieciom pani Kamila i pani Patrycja, a pomagać będzie pani Ania. Mamy nadzieję, że trafimy w smaki i gusty dzieci.
Dziękujemy za wszystkie ciepłe słowa na zakończenie poprzedniego roku szkolnego. Mamy nadzieję, że ten rok będzie równie dobry.
Wiemy, jak ważny jest ciepły posiłek w szkole. Dlatego zachęcamy wszystkie dzieci do próbowania zup, które dostarczają dużo witamin. Zupy to bogate źródło składników mineralnych w tym potasu i żelaza zapobiegającego anemii, oraz fosforu i wapnia, które zapewniają zdrowie zębom i kościom. W ubiegłym roku szkolnym bardzo ładnie „przetestowała” to pierwsza klasa, gdzie większość dzieci miała wykupiony cały obiad, a zupa była jako uzupełnienie drugiego dania. Z upływem czasu było widać, jak dzieci coraz chętniej zjadają zupę. Dlatego prosimy nie zniechęcać się w pierwszych miesiącach do obiadów, ponieważ dla dzieci jest to nowe miejsce, nowe smaki.
Staramy się, by posiłki były nie tylko zdrowe i smaczne, ale by też odpowiadały dzieciom. Wszystkie mięsa przygotowywane są w piecach konwekcyjnych, co pozwala na pieczenie bez dodatkowych tłuszczów. Tak samo kotlety mielone, stripsy itp. pieczone są w piecu. Staramy się jak najwięcej „przemycić” warzyw do potraw. Zdając sobie sprawę, że w tym wieku dla wielu dzieci warzywa są „ble”, ale są potrzebne do prawidłowego rozwoju, tam gdzie tylko jest to możliwe dodajemy sporą ilość warzyw w formie puree. Bardzo dobrze się to sprawdza w sosach, np. w ulubionym przez dzieci spaghetti lub mięsach mielonych. Do potraw z mielonego mięsa używamy mięsa mielonego przez nas, ponieważ chcemy mieć pewność, co w nim jest. Co jakiś czas podajemy do obiadu frytki. Ale są one też pieczone w piecu bez tłuszczu.
Jednak najlepszą dla nas nagrodą, są uśmiechnięte dzieci mówiące przy okienku, że smakował im obiad (choć wiadomo: babcia robi najlepszy).
W tym roku dzieci na wyznaczonych przerwach będą też mogły zakupić w stołówce napoje, trochę słodyczy (dopuszczonych do sprzedaży w szkołach), bułki, drożdżówki (piekarnia Liczbańscy).
Życzymy dobrego roku szkolnego
Anna Buksa z Zespołem
Informacja przekazywana przez firmę kateringową obsługująca SP7